• Kunst als verbinder!

  13 november 2020

  In deze tijd waarin de wereld gespleten lijkt te zijn in goed en fout en in ''voor of tegen''. Waar het vrije denken onder vuur ligt. En de lichamelijke en geestelijke gezondheid zichtbaar lijdt. In deze wereld lijkt het wel of kunst en cultuur er niet meer toe doet; net nu kunst zo broodnodig is, en voor innerlijke zuurstof kan zorgen. Ik schrijf  ''lijkt ''wat ik weet dat talloze collega's hard werken om de kracht van verbeelding te laten zien en horen. Kijk om u heen; er zijn kunstenaars die hun atelier open houden,voorstellingen geven, hoe summier ook. Allemaal op zoek naar de verbinding en de uiting van wat leeft. Laten we samen kijken wat wel kan in plaats van wat niet kan. Ter illustratie ; vanochtend bezocht ik een expostie in de hal van het gemeente huis in Kapelle. Samen met de schilder Kees Bruijnes zat ik genoeglijk aan een tafel in de hal om naar zijn werkstukken te kijken en te spreken over schilderkunst  en de kracht van kleur!  We spraken over de waarde van het leven en werk van  Vincent van Gogh. Hoe zijn werken ons zo goed doen en ons raken op een dieper nivo dan  het oog alleen. Een heerlijk gesprek in de publieksvriendelijke hal van het gemeente huis. Ik stapte fris en geestelijk gevoed op de fiets naar huis!  Laat kunst het verbindend medium zijn naar wat wel kan! En laten wij ons laven aan kleuren, aan schilders en aan de kracht van verbeelding

  As donderdag gaan de musea weer open!!! 

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 36 keer bekeken

 • Kunst ten dienst van mens zijn.

  30 september 2020

  In deze huidige onzekere tijden is kunst en cultuur meer dan ooit van belang. Een schilderij kan je ziel raken, een foto kan beroeren. Door naar muziek te luisteren kan je in vervoering raken.Het theater kan ons meenemen op reis naar de verbeelding. Deze voorbeelden zijn allemaal zo helend voor onze zielen, wat in deze tijd zo schreeuwend nodig is. Al deze prachtige kunst- en cultuur beoefenaars hebben moeite om zich  financieel staande te houden.Terwijl net zij net de beroepsgroep zijn, die het wezenlijke verschil maken tussen leven vanuit een open hart of  een bang hart. Deze groep kan zorgen voor de zo nodige innerlijke zuurstof. Zeker in deze barre tijden. 

  Onlangs las ik een artikel  over het Limburgse dorp  Hulsberg waar ik vandaan kom. De plaatselijke fanfare  had besloten om in covid tijd een  passende muzikale  rondwandeling door het dorp te maken; fantastisch! Het dorp keek vanachter de gordijnen ontroerd toe het deed mensen goed. Hoeveel voorstellingen zijn er niet gegeven in tuinen, in kleine buitengebieden om zo publiek contact met kunst - cultuur te brengen. Vaak tegen weinig of amper vergoeding. Lieve regering heb er echt erg in dat zonder  kunst en cultuur er wel heel erg weinig overblijft van wat ons mensen raken kan. En natuurlijk, de schilders blijven schilderen  - om bij mijn eigen vakgebied te blijven - want grenzen bestaan niet in de verbeelding  van de menselijke geest!  Godzijdank!  

  Laten wij goed op elkaar letten  en ons door en kunst en cultuur laten verwarmen

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 51 keer bekeken

 • Kunst als medicijn! meer dan ooit!

  29 maart 2020

  We leven in barre tijden; een virus zorgt er voor dat ons menselijk bestaan met de zin ''blijf thuis'' beperkt wordt. We zorgen voor elkaar, letten op elkaar en samen willen we het virus buiten de deur en ons zelf houden.Dat is goed en nodig! Wat mij raakt is de noodzaak van kunst: Ik zie voor talloze verzorgingstehuizen muzikanten zingen en spelen. Kunstenaars maken kleurrijke tekeningen met stoepkrijt. Musea zetten hun collecties online. Afbeeldingen van  schilderijen, gedichten en foto's worden gedeeld; van de schoonheid en de troost! Opa's en oma's krijgen prachtige tekeningen van kinderen en kleinkinderen. Door kunst willen de mensen elkaar ''aanraken,ontroeren en beroeren''. Hoe prachtig!

  De innerlijke noodzaak tot contact met kunst als middel! De kracht van vorm, kleur, toon en beweging!  Dat is prachtig en doet  mensen goed! 

  Met andere woorden; de Kracht van Kunst als medicijn!  HARTVERWARMEND!!

   

   

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 106 keer bekeken

 • Brons groen eiken hout in Verf

  1 oktober 2019

  Schilderen in Zuid Limburg.

  Ik woon en werk er al lang niet meer en toch blijft het brons groen eiken land deel van mij; '' ik noem het mijn "heim land''. Vroeg in de ochtend stond ik met verf en schilders ezel op een van de mij zo vertrouwde plekken rondom Valkenburg. Ik keek en schilderde het groen, in allerlei tonen, in allerlei ritmes. Af en toe een dialect praatje met een voorbij ganger - hoe heerlijk om weer plat te kalle - . Intens kijkend naar het landschap, op zoek naar het ritme en beweging van bomen, weide velden, landweggetjes,en  boerderijen. Wat ik zie ''wordt van mij''; mijn kleur, mijn expressie.  De kleuren gaan in snelheid als vanzelf over het doek. Het gaat mij niet om de realistische afbeelding maar om de natuur as inspiratiebron.  Ik bezoek het kerkje in Lemiers waar Hans Truijen het ongelooflijk indrukwekkend scheppingsverhaal schilderde.  Wat een  verbeeldingskracht van een mens!  Ik schilder verder bij de Abdy in Vaals, bij de Goudsberg in Klimmen/Walem en geniet !

  Wilt u al deze werken zien bezoek dan mijn atelier tijdens het Landelijk atelier weekend;

  16 en 17 november van   12.00-17.00 uur

  Voorburcht 6, 4421 EN Kapelle  / Zeeland

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 127 keer bekeken